Μικρά Αγαπημένα

Ramakrishna Vedanta Centre U.K.
Bourne End, London
Magazine Vedanta May-June 2004


Σημείωμα του Εκδότη

 

Αγώνας! Αγώνας! Αγώνας!

Αγώνας! Αγώνας! Αγώνας! Αυτή ήταν η συμβουλή του Σουάμι Γιατισβαραναντατζί που έλαβε από τον Σουάμι Μπραχμάναντα, για την πνευματική πρόοδο.
Ακόμα και μετά από χρόνια αγώνων πολλοί από εμάς δεν είμαστε σίγουροι εάν έχουμε σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο. Ο λόγος, ίσως, είναι ότι συνήθως επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία και όχι στο στόχο.
Κάνουμε ρουτίνα την τζάπα, τον διαλογισμό, την μελέτη των ιερών βιβλίων, κ.λπ. και προσπαθούμε να την ακολουθούμε πιστά. Ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής ικανοποίησής μας προέρχεται μόνο από αυτό. Ακολουθώντας μια σειρά πρακτικών τακτικά, αναμφισβήτητα έχει τα οφέλη του, γιατί καμία δράση δεν υπάρχει χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό δείχνει ότι έχουμε μια ειλικρινή επιθυμία και κάποια ποσότητα ψυχικής δύναμης.
Αυτό είναι καλό αλλά δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εις βάθος κατανόηση του τι είναι πνευματική ζωή.
Σύμφωνα με την Βεδάντα κάθε ψυχή είναι εν δυνάμει θεία. Ο πνευματικός αγώνας  είναι μια προσπάθεια να φανερωθεί αυτή η θεία φύση, να μετασχηματίσει την εν δυνάμει κατάσταση σε πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει το πέσιμο των πέπλων που καλύπτουν το Άτμαν.
Τα πέπλα είναι οι διάφορες ατέλειες όπως, λαγνεία, θυμός, απληστία, κ.λπ. ’’Η λαγνεία, ο θυμός και η απληστία είναι οι τρεις πύλες για την κόλαση. Επομένως κάποιος πρέπει να τις απαρνηθεί.’’ (Γκίτα-16: 21)
Στον βαθμό που αυτές οι ιδιότητες  ελαττώνονται και οι αντίθετές τους αναπτύσσονται, σε αυτόν  τον βαθμό σημειώνουμε πνευματική πρόοδο.
Ο Σρι Κρίσνα, μέσω του Άρτζουνα, συμβουλεύει κάθε πνευματικό αναζητητή να αποκτήσει το ‘‘Θείο Πλούτο’’. Αυτός ο θείος πλούτος αποτελείται από είκοσι έξι πνευματικές ποιότητες.
Θα ασχοληθούμε με αυτά σε μελλοντικά κύρια άρθρα μας.


Σουάμι Νταγιατμάναντα