Μικρά Αγαπημένα

Ramakrishna Vedanta Centre U.K.
Bourne End, London
Magazine Vedanta September-October 2004
Σημείωμα του Εκδότη

 

Αγνότητα

Η αγνότητα είναι ένας απαραίτητος όρος της πνευματικής ζωής. Η αγνότητα είναι τα κατ’ εξοχήν θεμέλια της πνευματικότητας φτιαγμένα από βράχο χωρίς τα οποία κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει στην πνευματική πορεία.
Είναι η μη αγνότητα που εμποδίζει το όραμα μας του Θεού. Η μη αγνότητα προκύπτει από την άγνοια. Η άγνοια δίνει αφορμή για εγωισμό· ξεχνάμε την πραγματική φύση μας και προσδιοριζόμαστε με τον μη εαυτό δηλ., το σώμα και τον νου. Το εγώ δίνει αφορμή για την προσκόλληση και την αποστροφή· είναι λόγω του εγώ που έχουμε την έντονη προσκόλληση στη ζωή.
Τι είναι αγνότητα; Αυτό που διαλύει την αυταπάτη και μας αποκαλύπτει την πραγματική μας φύση είναι αγνότητα. Η αγνότητα φανερώνεται στη σκέψη, την ομιλία και τις πράξεις. Καθώς συνεχίζουμε τις πνευματικές πειθαρχίες το μυαλό μας γίνεται καθαρό (Satvik), και όπως ένας καθαρός καθρέφτης αρχίζει να αντανακλά το θείο. Αυτή η αντανάκλαση του θείου περαιτέρω εντείνει την λαχτάρα μας για την Θεό-πραγματοποίηση.
Καθώς το μυαλό γίνεται καθαρότερο έχουμε συνείδηση  για τις ρυπαρές σκέψεις, τις επιθυμίες, τα κίνητρα κ.λπ., και επίσης μας δείχνει την έξοδο.
«Ευλογημένοι είναι οι αγνοί στην καρδιά γιατί αυτοί θα δουν το Θεό.» (Μτ. 5:1-12).


Swami Dayatmananda