Μικρά Αγαπημένα

Ramakrishna Vedanta Centre U.K.

Bourne End, London

Magazine Vedanta March-April 2004

Σημείωμα του Εκδότη


Έλεγχος του Νου

Ο Σρι Κρίσνα λέει στην Γκίτα:  ’’Ο άνθρωπος είναι ο καλύτερός του φίλος και ο χειρότερός του εχθρός. Αυτός που ελέγχει τον νου του μέσα από τη διάκριση είναι αληθινά φίλος του εαυτού του· αλλά αυτός που δεν τον ελέγχει, γίνεται εχθρός του εαυτού του.’’

Ένας ελεγχόμενος νους δεν είναι ούτε κενός, ούτε γεμάτος με ανάξιες ιδέες, σκέψεις και φαντασία. Ο έλεγχος του νου σημαίνει νους πάντα πλήρης με τις υψηλότερες και ευγενέστερες φιλοδοξίες. Ένας τέτοιος νους είναι καθαρός, ειρηνικός και χαρούμενος.

Τώρα το ερώτημα είναι πώς να ελέγξεις το νου?

Ένα από τα καλύτερα μέσα για τον έλεγχο του νου είναι ο διαλογισμός. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να διαλογιστούμε. Σύμφωνα με το οκταπλό μονοπάτι του Πατάντζαλι, ο διαλογισμός είναι μόνο το προτελευταίο σκαλοπάτι, πριν από το Σαμάντχι.

Εάν θέλουμε ο διαλογισμός να είναι καρποφόρος πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

α. Πρέπει να υπάρχει ένας ευγενής στόχος ή σκοπός. Ο διαλογισμός ο ίδιος λειτουργεί ως αυτοδύναμος μηχανισμός. Όσο περισσότερο διαλογίζεται κανείς  τόσο ισχυρότερος γίνεται ο στόχος.

β. Ο νους πρέπει να είναι ήρεμος και ειρηνικός ως ένα βαθμό τουλάχιστον. Η Πραναγιάμα ή ο έλεγχος της αναπνοής μπορεί να είναι μια βοήθεια στο θέμα αυτό.

γ. Κάποιος πρέπει να ασκείται τακτικά είτε του αρέσει είτε όχι.

δ. Μέρος της πρακτικής του διαλογισμού είναι να ανακαλυφθούν οι ατέλειες και τα εμπόδια κάποιου καθώς και ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτά.

Η τακτική άσκηση του διαλογισμού βοηθά κάποιον να αναπτύξει γνώσεις σχετικά με τη φύση της ζωής, του κόσμου και της Πραγματικότητας. Αυτό μας βοηθά  να ανακαλύψουμε την δική μας προσωπικότητα, και βοηθά επίσης  να απαλλαγούμε  από τις αδυναμίες μας, και να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας.

Τα οφέλη του διαλογισμού αληθινά είναι τεράστια: χαλάρωση, καλή υγεία, αποδοτικότητα, ειρήνη και ευτυχία - αυτά είναι μόνο μερικά επιφανειακά οφέλη.

Το πραγματικό όφελος του διαλογισμού είναι η συνειδητοποίηση του Εαυτού, ή θέαση του Θεού. Όπως ο Σρι Ραμακρίσνα λέει, ο στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι να συνειδητοποιήσουμε το Θεό.

Σουάμι Νταγιατμάναντα