Μικρά Αγαπημένα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Βιώνοντας απλή ζωή

SWAMI BRAHMESHANANDA
O προηγούμενος συντάκτης του THE VEDANTA KESARI, ο συντάκτης είναι γραμματέας, του Ramakrishna Mission Ashrama, Chandigarh.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Γιατί η κτητικότητα θεωρείται λάθος;  Δεν πρέπει να κατέχουμε πράγματα ή να έχουμε φίλους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ας θυμηθούμε την ανακοίνωση που υπάρχει σε ορισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς:  ‘Λιγότερες αποσκευές, ευχάριστο ταξίδι’. Ή σκέψου ένα άτομο  φορτωμένο με πολλές αποσκευές κρεμασμένες στα χέρια και τους ώμους του, και ένα άλλο άτομο  να περπατά μπροστά του  χαρούμενο με μια τσάντα μόνο στον ώμο του! Η κτητικότητα μας προσθέτει σκοτούρες. Κανείς πρέπει να ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια για την απόκτηση και την διατήρησή τους. Εάν τα χάσουμε, νοιώθουμε θλίψη. Περαιτέρω καθώς συνδεόμαστε, γινόμαστε εξαρτώμενοι μ’ αυτά για την ευτυχία μας. Αντί για ευτυχία, τελικά φέρνουν δυστυχία. Αναλώνουν  τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για υψηλότερες αναζητήσεις.
Υπάρχει μια ακόμη πλευρά αυτής της ιδέας, του να ζεις απλά. Σκέψου τη εκτεταμένη φτώχια., Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, σε όλα τα μέρη του κόσμου που ζουν στην φτώχεια, μη μπορώντας να έχουν ένα καλό γεύμα δύο φορές την ημέρα ή να έχουν τα απαραίτητα ρούχα και κατοικία. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι πράγματι εγκληματικό να διαθέτει κάποιος περισσότερα από τις βασικές ανάγκες του. Κάθε επιπλέον κομματάκι  φαγητού που παίρνουμε αρπάζεται από κάποιον που τρώει μόνο μισό γεύμα ημερησίως. Η κτητικότητα των φίλων είναι επίσης κακή. Η αληθινή αγάπη δεν είναι ποτέ κτητική. Η κτητικότητα είναι δέσμευση και κανένας δεν επιθυμεί να είναι δεσμευμένος. Η αληθινή αγάπη δίνει την ελευθερία στο πρόσωπο που αγαπιέται.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πώς να ξεπεράσω αυτήν την κτητική τάση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα απ’ όλα, ας πειστούμε ότι η κτητικότητα είναι κακή και όσα λιγότερα κατέχουμε, τόσο το καλύτερο για μας και για την κοινωνία. Δεύτερον, όποτε μπαίνουμε στον πειρασμό να προσθέσουμε κάτι στα υπάρχοντά μας, πρέπει να αναρωτηθούμε,  ‘μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό; ’  Στο 70 - 80% τουλάχιστον, των περιπτώσεων θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι κατέχοντας περισσότερα. Αν ήταν έτσι, εκατομμύρια ανθρώπων που κατέχουν τόσο πολύ πλούτο, και είναι τόσο δυστυχισμένοι δεν θα βρίσκονταν σ’ αυτό το σημείο. Κρατήστε τις ανάγκες σας απλές και να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κανένα τέλος στην ανθρώπινη απληστία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν θέλουμε να παραμείνουμε χωρίς επιθυμίες, μετά πώς μπορούμε να παρακινηθούμε για να κάνουμε κάτι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν κάποιος πραγματικά γίνει χωρίς επιθυμίες, θα επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της ανθρώπινης ζωής που ονομάζεται  Μόκσα (Moksha), όπου υπάρχει ατόφια ευδαιμονία. Τότε κάποιος δεν χρειάζεται να κάνει οποιαδήποτε εργασία, επειδή θα είναι πλήρης και πάντα γεμάτος χαρά. Αλλά μέχρι να φθάσουμε εκεί πρέπει να εργαζόμαστε. Επομένως πρέπει να εκτελούμε εργασία ως πνευματική πειθαρχία. Η έμπνευσή μας πρέπει να προέρχεται από την επιθυμία μας να γίνουμε πνευματικοί μέσα από την εργασία. Η Γκίτα  συνεχώς μας παροτρύνει να κάνουμε το καθήκον μας, να κάνουμε το  έργο  μας χωρίς οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο.,’ Ο Σουάμι Βιβεκάναντα λέει, ‘εάν κάποιος  εργαστεί χωρίς οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο, κερδίζει τίποτα; Ναι, αποκομίζει το υψηλότερο κέρδος.  Η Ανιδιοτέλεια, προσφέρει μεγαλύτερη πληρωμή, μόνο που οι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή για την πρακτική αυτή.’

 

--------------------------


T h e  V e d a n t a K e s a r i   M A R C H  2 0 0 8